Stap-voor-stap: Een verplaatsbare sfeerhaard maken

Eindresultaat

Het eindresultaat van dit stappenplan is een verplaatsbare sfeerhaard. Enkele impressies staan hieronder. Wij hebben er niet voor gekozen om deze op wieltjes te plaatsen, hoewel dat natuurlijk prima zou kunnen om het nog makkelijker te verplaatsen! Dit is mogelijk omdat er voor een bio-ethanol haard geen schadelijke stoffen vrijkomen en er dus geen rookgas afvoer nodig is.

Zelf niet zo handig? Plaats een klus op werkspot!

Benodigdheden

Om zelf ook een portable sfeerhaard te maken, zijn de volgende materialen en gereedschappen nodig:

Materialen:

Gereedschappen:

  • Zaag (hout + metaal)
  • Schroevendraaier
  • Boormachine
  • Rechte lat
  • Stanleymes
  • Spatel
  • Spons
  • Kwast of verfroller

Stap 1: een frame maken

Maak een frame waar de brander aan de bovenkant precies inpast. Dit kan met hout, maar ook met metaal. Let er hierbij op dat de bovenkant niet van te dikke latten wordt gemaakt, aangezien de ventilatiegaten aan de zijkant van de brander open moeten blijven. Let er ook op dat de uitsparing vrij precies op maat is gemaakt voor de binnenmaat van de brander, zodat de brander rondom voldoende steun heeft (de bovenkant van de brander rondom is +/- 1cm breder dan de bak, dus die 1 cm moet goed op het frame kunnen rusten).

Wooden frame

Stap 2: controleer of de brander past

Het zou zonde zijn dat het geheel af is, en dan blijkt dat de brander niet in de opening past. Controleer daarom vast of de brander in het framewerk past:

Stap 3: controleer de ventilatie gaten

Controleer of de ventilatie gaten aan de onderkant voldoende zichtbaar zijn. Denk er daarbij aan dat in een latere stap er nog Promatect platen op het frame komen, waardoor de brander nog +/- 1cm hoger komt te liggen - ook dan moeten de ventilatie gaten nog zichtbaar zijn.

 Stap 4: teken de platen af

Plaats het houten frame op de Promatect plaat en teken deze op maat af. Let op: Laat de plaat aan iedere kant 1 cm oversteken, zodat de volgende plaat er precies tussen past. Wij hebben Promatect H gebruikt zodat de ombouw ook buiten kan staan. NB: de brander zelf mag niet nat worden!

Stap 5: snij de plaat

Snij de plaat m.b.v. een stanleymes en een rechte lat op de afgetekende lijn.

Stap 6: breek de plaat op maat

Breek de plaat op maat - door de aangebrachte snede zal de plaat precies daar doorbreken.

Stap 7: schroef de platen tegen het frame

Schroef de platen tegen het frame aan. De opening voor de brander aan de bovenkant wordt hiermee dicht gezet - dat wordt in de volgende stappen in orde gemaakt.

Stap 8: zet de ombouw op zijn kop

Plaats de ombouw op zijn kop, en teken de uitsparing voor de brander af zodat deze in de volgende stap uitgezaagd kan worden.

Stap 9: boor een gat in de bovenplaat

Schroef de bovenplaat los en verwijder deze. Op de onderkant is de binnenmaat van de brander afgetekend. Boor binnen dit gedeelte een gat, zodat in de volgende stap met een decoupeerzaag de uitsparing voor de brander uitgezaagd kan worden.

Stap 10: zaag de uitsparing voor de brander uit

Zaag de gemarkeerde uitsparing voor de brander uit. Let hierbij op dat de buitenkant van de lijn gezaagd wordt, aangezien de lijn van binnenuit is aangegeven (en het frame precies past als het goed is - zie ook stap 1).

Stap 11: Schroef de bovenplaat weer op het frame

Schroef de bovenplaat weer op het frame. Dit zou er nu als volgt uit moeten zien:

Stap 12: controleer nogmaals of de brander past

Controleer nogmaals of de brander in de uitsparing past. Als de bovenplaat net niet ruim genoeg is uitgezaagd, is dat nu nog eenvoudig te corrigeren.

Stap 13: breng hoekbeschermers aan

Zaag hoekbescherms op maat en meng het gips met water tot een papje. Zet de hoekbeschermers vast met wat gips. 

Stap 14: breng gips aan en maak glad

Breng het gips aan en maak het glad met een spons.

Stap 15: glad schuren

Schuur de ombouw glad.

Stap 16: verven

Verf de ombouw. Aangezien de vlammen de hitte naar boven brengen, zal het oppervlak van deze ombouw niet heel erg warm worden. Er kan dan in principe ook "normale" muurverf gebruikt worden.

Gebruikt u deze sfeerhaard buiten, dan zullen de vlammen bij wind wat meer naar de zijkant geblazen worden waardoor het oppervlak wel warmer wordt. Gebruikt u dit blog artikel als inspiratie om uw eigen ombouw te maken waarbij er ook boven de brander plaatmateriaal wordt gebruikt, dan moet een hittebestendige verf worden gebruikt. Wij gebruiken in dit voorbeeld minerale verf van KEIM - deze is hittebestendig en biedt bovendien bescherming tegen weersinvloeden.

Het eindresultaat

Het eindresultaat: een eenvoudig verplaatsbare sfeerhaard! Stekker erin, en heerlijk branden maar. Met 1 vulling kan ongeveer 10 uur genoten worden van vuur.

Wat is uw voorkeur: strak zonder aanvulling, met keramisch hout, of met stenen?