Internet of Things: hoe zit het met de digitale veiligheid van bio-ethanol haarden en infrarood heaters?

Digitale veiligheid?

Digitale veiligheid is misschien niet het eerste waar u aan denkt als u een bio-ethanol haard of een infrarood heater aanschaft. Maar recentelijk zijn er steeds meer berichten over digitale (on-)veiligheid door produkten die op uw netwerk aangemeld worden. Van sloten die makkelijk gehacked kunnen worden tot camera's waarvan de beelden publiek toegankelijk zijn. Recent is er een onderzoeks rapport gepubliceerd door het Agentschap Telecom waaruit weer blijkt dat zelfs gerenommeerde merken het niet altijd even goed doen. Hoe zit het met de digitale veiligheid van bio-ethanol haarden en infrarood heaters van Enjoyable Warmth?

Privacy & security

Digitale veiligheid wordt in het algemeen onderverdeeld in 2 onderwerpen: privacy en security.

Met privacy wordt bedoeld dat niet alle gegevens zomaar op straat komen te liggen, of voor andere doeleinden (b.v. reclame) worden gebruikt dan waarvoor ze bedoeld zijn. Dat kan varieren van camera beelden die alleen voor u bestemd dienen te zijn, tot gegevens wanneer een termostaat lange tijd niet meer aangezet is (wat kan aangeven dat u op vakantie bent - handig om te weten voor inbrekers).

Met security wordt bedoeld dat anderen geen misbruik kunnen maken van uw apparaten. Er zijn diverse methoden om apparaten te hacken, waaronder het raden van wachtwoorden, het opvangen van netwerk verkeer (b.v. "zet het apparaat aan") en datzelfde netwerk verkeer op een later moment nogmaals afspelen (waardoor het apparaat aangaat), etc.

Kwetsbaar

Sommige apparaten zijn van nature meer kwetsbaar dan andere. Bij electronische sloten is het bijvoorbeeld heel duidelijk dat veiligheid een belangrijk aspect is; als sloten makkelijk te hacken zijn, is een inbreker uiteraard snel binnen. Bij video-camera's (denk b.v. ook aan baby monitors) is het ook vrij duidelijk dat je niet wilt dat de video beelden zomaar voor iedereen toegankelijk zijn. In de regel is het extra belangrijk om de veiligheid op orde te hebben als het gaat om beveiliging, camera's en/of microfoons - met dat type apparaten is je privacy snel in het geding, of is inbraak mogelijk als de digitale veiligheid niet gewaarborgd is.

Voor andere apparaten is het wellicht wat verder gezocht wat hackers zouden willen: bio-ethanol haarden en infrarood heaters zouden in theorie op afstand aan- of uitgezet kunnen worden, maar wat heeft een hacker daaraan? Niettemin is het uiteraard wel belangrijk dat ook deze apparaten veilig zijn. Het onderzoeksrapport geeft daarbij aan dat apparaten "Security by design" en "Privacy by design" zouden moeten implementeren.

Onze produkten

Onze produkten zijn vanaf het begin af aan ontworpen met veiligheid en privacy in gedachten (naast gebruiksvriendelijkheid). De volgende maatregelen zijn onder andere genomen:

  • Alle internet verkeer wordt versleuteld (https).
  • Wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen.
  • Bij wijzigen van e-mail adres moet het wachtwoord worden opgegeven, en krijgt zowel het oude- als het nieuwe e-mail adres een bevestiging.
  • Onze servers worden 24/7 gemonitord.
  • Onze servers worden aan periodieke audits onderworpen.
  • Relevante ontwikkelingen (zoals bovengenoemde rapport) worden bijgehouden.

Ook bovengenoemd rapport is doorgenomen om te kunnen beoordelen of onze produkten 1 van de genoemde veiligdheids lekken hebben. Dat blijkt niet zo te zijn. We blijven uiteraard het nieuws volgen m.b.t. cyber security, want de ontwikkelingen gaan hard. En we blijven onze produkten uiteraard up-to-date houden, zodat we bestand blijven tegen toekomstige hacking technieken!