Stembediening - hoe werkt dat?

"Hey Google, zet de haard aan."

   "Alexa, turn on the fireplace."

Stembediening is regelmatig in het nieuws. Alle apparaten van Enjoyable Warmth kunnen met de stem bediend worden via Amazon Alexa of de Google Assistent.Wat heb je daar voor nodig en hoe werkt het achter de schermen?

Benodigd

Om de slimme apparaten van Enjoyable Warmth met de stem te bedienen, heb je het volgende nodig:

  • Een slimme speaker met Alexa of de Google Assistent, bv.
    • Amazon Alexa: de Echo, Echo Dot of Echo Show van Amazon, of slimme speakers van b.v. Bang & Olufsen, Bose of Sonos
    • Google Assistent: de Home, Home Mini of SmartHub van Google, of slimme speakers van b.v. Harman Kardon, Sonos of LG
  • Een inlog naam van Enjoyable Warmth
  • En natuurlijk een slim apparaat van Enjoyable Warmth. De bio-ethanol haarden zijn standaard al slim, de infrarood heaters kunnen met de slimme afstandsbediening ook met de stem bestuurd worden.

Hoe werkt het?

Op het moment dat je een opdracht geeft aan je slimme speaker, stuurt de speaker je berichtje door naar de servers van Amazon of Google. Zij analyseren je opdracht, en vertalen dat naar tekst. Die tekst sturen ze vervolgens door naar de servers van Enjoyable Warmth. Daarbij sturen ze ook mee om welk apparaat het gaat (een uniek apparaat ID) en wie het commando heeft gegeven (het moet natuurlijk wel jouw apparaat zijn!). De servers van Enjoyable Warmth sturen het commando vervolgens naar je apparaat toe. Alle communicatie tussen de speaker en de servers van Amazon of Google, tussen hun servers en die van Enjoyable Warmth, en tussen onze servers en jouw apparaat worden daarbij versleuteld. Iemand anders kan daar dus niet tussen komen.

Om dit mogelijk te maken, moet je wel 1-malig je Enjoyable Warmth account linken aan dat van Google of Amazon. Daarbij wordt je wachtwoord niet bij Google of Amazon opgeslagen - en ook als je wachtwoord wijzigt, hoef je niet opnieuw je account te linken. Dit koppelen van accounts gebeurt met dezelfde onderliggende techniek bij zowel Amazon als Google.

Amazon

 Bij Amazon apparaten ga je naar alexa.amazon.com om vervolgens onder "Skills" de "Enjoyable Warmth" skill op te zoeken:

Amazon Alexa skill Enjoyable Warmth

Hier kun je ook voorbeeld zinnen krijgen in andere talen dan Engels (let op: Alexa ondersteunt op dit moment nog geen Nederlands):

Kies andere talen

Door op "ENABLE" te klikken, wordt je Amazon account aan je account van Enjoyable Warmth gekoppeld (zie de handleiding van Enjoyable Warmth voor details).

Google

Bij Google werkt het vrijwel hetzelfde, maar moet je account gekoppeld worden vanaf de Google Home app op je telefoon. Daar voeg je een nieuw apparaat toe (de "Add" knop):

Google Assistent - apparaat toevoegen

Vervolgens zoek je de "Enjoyable Warmth" service (of "Aangename Warmte" in het Nederlands):

Google Assistent - Enjoyable Warmth service

Je Enjoyable Warmth account wordt nu aan je Google account gekoppeld (zie de handleiding van Enjoyable Warmth voor details).

Gebruik

Nu je apparaat van Enjoyable Warmth gekoppeld is aan je Amazon of Google account, kun je simpelweg je apparaat bedienen met je stem: "Hey Google, zet de haard aan", of "Alexa, set the heater to 75%".

Uiteraard blijft handmatige bediening en bediening met je SmartPhone app ook gewoon werken!